MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA

Dana 10. decembra u JU ”Dom za stara lica Zenica” Zenica organizovano je predavanje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pored korisnika i uposlenika Ustanove predavanju su prisustvovali i studenti 3. godine Islamskog pedagoškog fakulteta Zenica odsjek socijalna pedagogija kao i učenici 4. razreda Medicinske škole Zenica.

Ovom prilikom kazano je kako je  Opća skupština UN-a proglasila 10. decembar kao Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države.

Potpisivanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” po osnovu rase, pola, vere i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje, kazano je između ostalog.