Obilježen Međunarodni dan porodice

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1993. godine proglasila 15. maj – Međunarodnim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Međunarodni dan porodice prilika je da se, glasnije nego inače, stavi fokus na njen značaj, na činjenicu da je svaka porodica posebna i jedinstvena, ali im je zajednička uzajamna briga i ljubav za sve njene članove.

Jedan od najvećih problema porodica u BiH je siromaštvo i borba za egzistenciju. Ekonomska i svaka druga nestabilnost, doprinose tome da se mladi sve teže odlučuju formirati porodicu, a sve veći broj mladih bračnih parova, odlučuje imati samo jedno dijete. Ona porodica koja je svjesna da su joj članovi jedina vrijednost, može prevazići sve prepreke, poručeno je sa druženja sa korisnicima Ustanove.