Roštiljada i torta za 75 korisnika Doma za stara lica Zenica

Dom za stara lica Zenica i Udruženje Centar za obrazovanje odraslih Astra organizirali su povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starih i iznemoglih lica prigodnu manifestaciju, priredivši roštiljadu, te kulturno-umjetnički program u kojem su se predstavili članovi KUD-a Preporod i Privatne muzičke škole “Amadeus”.

– Želimo starim i iznemoglim osobama da pokažemo kako su naši volonteri sa njima i da ćemo u narednom periodu pospješiti saradnju. Inače, 36 naših volontera svakodnevno radi u Domu već četiri mjeseca na brizi i njezi korisnika, izjavila je Selma Ćivić, predsjednica Udruženja Astra, dodavši kako su pomoć sa donacijama u organiziranju dali Sarajevska pivara, Tešanjski dijamant, Elite Cosmetics Zenica i Urban Grill Zenica.

Ista nam je sudbina

Istog dana u kasnim poslijepodnevnim satima održana je slična manifestacija u organizaciji Udruženja Astra i Penzionerskog doma Zenica, gdje su kulturno-umjetnički sadržaj izvodili članovi KUD-ova Lokvine i Pehare.

– Kao javna i odgovorna ustanova svake godine obilježavamo ovaj datum. Trenutno je u Domu 75 osoba, iako je kapacitet 77 mjesta. Zajedno sa partnerima trudimo se prirediti jedan lijep ambijent ovdje, da oni obilježe ovaj dan na dostojanstven način. Ovdje sa nama su i predstavnici svih centara za socijalni rad ZDK-a i predstavnici naših partnera. Dijelimo sudbinu svih javnih ustanova. Pored svih poteškoća uspijevamo da obezbijedimo funkcionalnost ove ustanove, kazao je Sead Brljevac, direktor Doma za stara lica Zenica.

Jedan od korisnika Doma je akademski slikar Tomislav Perazić, jedan od najcjenjenijih likovnih umjetnika iz BiH. Objasnio nam je da je stigao u Dom zbog zdravstvenih problema.

– Zaista su divni zaposlenici Doma prema nama. Sve je kako treba. U posljednje vrijeme radim akvarele tu u Domu. Da ne zahrđam. Istina, malo je teže nego ranije, istakao je Perazić, koji bi naredne godine trebao obilježiti veliki jubilej – 50 godina članstva u ALUBiH, te 80 godina.

Rođendansko slavlje

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla nedavno je otvoren 15. internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP, na kojem učestvuje 126 umjetnika iz 40 zemalja svijeta koji su se publici predstavili sa preko 250 radova u kategorijama crteža, grafike, fotografije i video-art portreta. Među njima su i dva Perazićeva portreta.

Za 13 korisnika Doma kojima je rođendan u septembru i oktobru priređena je proslava. Osim 79-godišnjeg Perazića, slavljeničku tortu probali su: Mirta Blažević (69), Nura Suljić (81), Novka Kapetanović (80), Šimo Čaktaš (84), Sabiha Gegić (58), Hanča Piljug (77), Luka Jelčić (83), Stjepan Krišto (73), Ana Marija Fabulić (70), Manda Duspara (84), Anđelija Šakić (80) i Jelka Franjičević (82).